BF-1920x400px

A BLACK FRIDAY – Egy jól sikerült PR fogás!

Az 1924-es első modern Macy's Thanksgiving Day (hálaadás napja) óta a karácsonyi bevásárlószezon nemhivatalos kezdete az ünnepet követő péntek. A Black Friday kifejezés azonban korántsem csengett mindig olyan jól, mint manapság. Hogy lett ebből a ’sötét napból’ az év egyik leginkább várt eseménye?

2020. november 19.

1961-ben a hálaadást követő napot hívta Black Friday-nek a rendőrség Philadelphia-ban, mert az ünnepet követő karácsonyi bevásárlási roham a hatalmas forgalmi dugókat okozott.

1966-ban aztán egy önkormányzati alkalmazott, bizonyos Abe S. Rosen javaslatára, a helyi kereskedők összefogásával Black Friday-hoz kapcsolódó negatív tartalom megváltoztatását akarták elérni. A sajtóközleményekben a hálaadást követő pénteket a karácsonyi bevásárlás kezdetének emlegették, és nem a bosszúságot okozó hatalmas forgalommal kötötték össze. Az óriási forgalom helyett az ajándékozást, az elérhető kedvezményeket és a kereskedelmi forgalom megugrását hangsúlyozták. A kommunikációs akció sikeresnek bizonyult, hiszen azóta a Black Friday, magyarul Fekete Péntek már hivatalosan is a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelenti.

bf-2_700x

Fekete Péntek – fekete pillanatok:

A Black Friday az Amerikai Egyesült Államokban 24 órás őrület. Előfordult, hogy halálos áldozatot is követelt. 2008-ban egy bolti alkalmazottat halálra tapostak a türelmetlen vásárlók, amikor az egyik New York-i Walmart üvegajtaját az ötórai nyitás előtt percekkel beszakították a tolongásban. Ugyanezen vásárlók között kialakult vita lövöldözésbe torkollott és két ember meghalt.

És mi a helyzet nálunk?

Magyarországon első alkalommal 2014. november 28-án tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínáltak a vásárlóknak. Az eredetileg egynapos akció mostanra többnapossá nőtte ki magát, sőt, november több hétvégéjén is hirdetnek a webáruházak "fekete szezon"-os akciókat. Hazánkban az akciók hatására november közepétől megemelkedik az online rendelések száma és ezzel együtt a csomagforgalom, és ez kitart egészen karácsonyig. Egyre többen fedezik fel az online vásárlás előnyeit: az olcsóbb árat és a kényelmet.

A Magyar Postánál a háznál kézbesítés mellett országosan 2700 posta, 50 csomagautomata, és több száz Mol és Coop PostaPont közül választhatod ki a számodra legideálisabb megoldást. Javasoljuk, hogy rendeléskor légy körültekintő, nézd meg, milyen szállítási időt vállal a webáruház, és ha lehet, fizess előre online.