Múzeumposta nyílt Hollókőn

Mától közművelődési intézmények is csatlakozhatnak a Magyar Posta Zrt. új típusú postapartneri programjához. A világörökségi településen a postai szolgáltatásokat történelmi miliőben és hosszabb nyitvatartással vehetik igénybe az ott élők és az odalátogatók. Stratégiai együttműködést jelentett be a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Posta.

2024. május 22..

„A Magyar Posta 2023. februárjában hirdette meg az önkormányzatok, vállalkozók, egyéb partnerek részére az új postapartneri programját, amely lehetőséget teremt a kistelepülések lakossága számára, hogy a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, több szolgáltatással egyidejűleg vehessék igénybe. Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói mostantól akár kulturális tevékenység mellett végezhetők a postai feladatok, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel, de a legtöbb esetben a program a helyi lakosok számára is olyan előnyöket jelent, mint a megnövekedett nyitvatartási idő vagy éppen a postai szolgáltatások szélesebb kínálata.” – hangsúlyozta Dr. Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

A 334 lakosú Hollókő, amely Magyarország egyetlen falujaként szerepel az UNESCO világörökség listáján, büszkén őrzi a magyar falusi élet hagyományait. A település jelentős turisztikai vonzerővel rendelkezik, mivel a 300-400 éves település a 20. századot megelőző népi építészet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Ugyanez igaz a történelmi településképbe illeszkedő helyi postaépületre és a közvetlenül mellette található Postamúzeumra is, amelyet a postai hagyományok és értékek megőrzésére létrehozott Postakürt Alapítvány üzemeltet.

Dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója az eseményen kiemelte: „Itt, Hollókőn, a világörökség részét képező Ófaluban 30 éve működik a Palócföld postatörténetét bemutató kiállítóhely, mostantól azonban két épületben ismerkedhetnek a bel- és külföldi turisták a Magyar Posta páratlanul gazdag kultúrtörténeti jelentőségű emlékeivel. Egy XIX. századi kisposta miliője, muzeális mérőeszközök, száz évvel ezelőtti postaraktár, postaláda sétány és pihenőkert, telefonközpont és a rádiókabaré telefonkészüléken hallgatható postával kapcsolatos jelenetei várják az érdeklődőket. Ami viszont számunkra talán ennél is fontosabb, - az eddig megnyílt több száz új postapartnerségünkhöz hasonlóan - a mai naptól Hollókőn is hosszabb nyitvatartással, sőt hétvégén is elérhetők lesznek szolgáltatásaink az ide látogatóknak és az itt élőknek egyaránt.”

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár hozzátette, közművelődési tapasztalta szerint a kistelepülések postahivatali ugyanolyan fontos, megtartó erejű közösségi terek, mint a helyi közművelődési intézmények. „Mérföldkő jelentőségű a Magyar Posta Zrt. és a közösségi művelődési intézmények együttműködési rendszerének kiépítése. Olyan konstrukció valósul meg, mely által mindenki nyer. A közösségi színterek szolgáltatási köre tovább gazdagodik, erősítve azt az érzést a helyi emberekben, hogy ezekben az intézményekben otthon vannak, ezek életük, mindennapjaik részei.”

A Nemzeti Művelődési Intézet hálózatával valamennyi ezerötszáz fő alatti települést eléri, közülük már mintegy 300 kistelepülésen vizsgálja a Posta a közművelődési intézményekkel történő együttműködés lehetőségét annak érdekében, hogy a posta szolgáltatások helyben igénybe vehetők legyenek.