Romhányi100_FDC-1920x400_blog

’A tantermi előadásnak két ellensége van: a jó idő meg a jó tankönyv.’ - 100 éve született Romhányi József

Sajátos humorával és bravúros nyelvi megoldásaival Romhányi a magyar szépirodalom egyedülállóan izgalmas, szellemes alakja. Sorait előszeretettel idézik kicsik és nagyok, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a rímfaragás mellett filmforgatókönyvet, rajzfilmet, aforizmát is szép számmal köszönhetünk neki. Az idén 100 éve született Romhányi József munkássága előtt a Magyar Posta alkalmi bélyeggel tiszteleg.

2021. március 08.

’Kóstolja meg az új kisüstinket is, Csőrmester Úr! Tömény kökény!’ – így kínálja a jól ismert medvelány, Ursula a gyomorerősítőt Romhányi egyik legismertebb és legnépszerűbb meséjében, a dr. Bubóban. A parádés nyelvi leleményeséggel megírt szövegű mesén nemzedékek nőttek fel, és ma is ott van a könyv a legtöbb kisgyermekes család könyvespolcán. De neki köszönhetjük a Mézga család, a Mekk mester, a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki epizódjainak bravúros szövegét is. Utóbbival - a magát ’rímfaragó’ becenévvel illető - Romhányi saját bevallása szerint komolyan ’megkínlódott’, de a végeredmény önmagáért beszél: a szöveg olyan jól sikerült, hogy több külföldi csatorna már a Romhányi-féle fordításról fordította tovább a rajzfilm szövegét a saját nyelvére. Játékos állatversei is közismertek, ezeket halála után, Szamárfül néven adták ki, a kötet a kisgyerekek nagy kedvence azóta is.

4+1 kevésbé ismert érdekesség Romhányi Józsefről:

  1. Eredetileg muzsikusnak készült, brácsán játszott.
  2. 1962-től haláláig a Magyar Rádió Zenei Főosztályának dramaturgjaként dolgozott.
  3. Operalibrettókat és musicaleket is fordított. Legismertebb közülük a Macskák, amely közel 40 éve folyamatosan műsoron van.
  4. Ő írta a Csipkerózsika, A denevér, a Szaffi, és a Házasság szabadnappal filmek forgatókönyvét is.
Romhány-500x357

+1: A Magyar Posta Romhányi József írót születésének centenáriuma tiszteletére alkalmi bélyeget bocsát ki A bélyegen Hefelle Glória grafikusművész tervei alapján Romhányi József arcképe látható, a borítékon pedig munka közben szerepel.
Az alkalmi bélyeg 50.000 példányban készült. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postákon és a www.posta.hu-n.

"....És ült, és ült, és folyton ült, s ettől persze gimb-gömb lett!"

Romhányi szellemessége határtalan volt, parádés szójátékait rendre idézik kicsik és nagyok, néha anélkül, hogy tudnák kitől származik. Biztatunk mindenkit, hogy ismerkedjen meg a Romhányi-életművel, a mi egyik kedvencünk az itt kattintható Macskák részlet.