EURÓPAI UNIÓS RENDELET VÁLTOZÁSA MIATT ÚJ VÁMKEZELÉSI SZABÁLYOK LÉPNEK ÉLETBE 2021. JÚLIUS 1-TŐL!

A Posta felkészült a jogszabályváltozásra: biztosítjuk az ugrásszerűen megnövekedő vámkezeléseket támogató infrastruktúrát, jelentős mértékű informatikai fejlesztést és logisztikai kapacitásbővítést hajtottunk végre, továbbá növeltük a vámkezelések elvégzéséhez szükséges dolgozói létszámot. Arra törekszünk, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen!

A legfontosabb változások:

  • 2021. július 1-jétől az Európai Unió valamennyi országában, így Magyarországon is megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége. Egységesen valamennyi 150 eurónál alacsonyabb értékű áru után áfát kell fizetni.
  • Az Európai Unióba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.
  • A Magyar Posta a 150 euró érték alatti áru tartalmú küldemények vámkezelését, vám elé állítását jogszabályi felhatalmazás alapján a NAV-val közösen kialakított speciális vámkezelési eljárás keretében, automatikusan végzi. A vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik, gyorsítva és egyszerűsítve a 3. országból származó, áru tartamú küldemények vám elé állítását.
  • A magánszemélyeknek érkező küldeményeknél a postai vámügynöki szolgáltatás díja sávosra változik. A díj igazodni fog a termékértékhez: a kis értékű (10-20 eurós) küldeményeknél mindössze töredéke lesz a mostani vámkezelési díjnak. Az új folyamatban elsődlegesen az online fizetést javasoljuk, amelyhez díjelőny is társul!

Az alábbi táblázatba foglaltuk össze, hogy változnak a vámterhek 3. országból történő árurendelések során:

Vásárolt áru értéke Vámterhek
2021. június 30-ig 2021. július 1-től
0-22 euró között vámmentes/vám eljárás alá nem tartozó küldemény vámmentes, de áfa + értéktől függő, sávos postai vámkezelési díj terheli a küldeményt
22,1 – 150 euró között vámmentes, de áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt
150,1 euró felett uniós vámtétel áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt uniós vámtétel, de áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt

Mire érdemes figyelni a jövőben, ha külföldi webáruházból rendelsz?

A Magyar Posta a külföldi webáruházak többségétől előzetesen megkapja a feladott árutartalmú küldeményed adatait (küldeményazonosító, feladó és címzett adatai, áru megnevezése és értéke), így fontos, hogy mindig teljeskörűen add meg rendeléskor a saját adataid, hogy minél gyorsabb legyen a vámolás folyamata.

  • Mindig valós, teljes nevet (vezetéknév, keresztnév) adj meg!
  • Postacímed a lehető legrészletesebben töltsd ki (ország, település, postai irányítószám, közelebbi cím pontos házszámmal, ha van, akkor lépcsőház, emelet, ajtó).
  • Mindig adj meg pontos e-mail címet és mobilszámot is rendeléskor, mert a küldeményed Magyarországra érkezését követően ezeken fogunk keresni (e-mail/SMS), ha tennivalód van a vámkezelés során (díjfizetés, esetenként adatközlés, dokumentumfeltöltés). A jól megadott adatokkal időt nyersz!
  • Javasoljuk, hogy a rendelésed és a fizetés visszaigazolását vagy ezek képernyőképét mentsd el, mert a vámkezelés során előfordulhat, hogy szükséged lesz rá.

A küldeményed minél gyorsabb kézbesítéséért te is sokat tehetsz: ha családi házban élsz, gondoskodj arról, hogy a házon vagy a kerítésen legyen házszám, és persze legyen postaládád is. Ha társasházi lakásban élsz, a postaládádra írd ki a neved!

Mennyibe kerül majd a postai vámkezelés 2021. július 1. után?

Ha a megrendelt terméked június 30-át követően érkezik az országba, már az új jogszabályok értelmében vám elé kell állítani, az áfán kívül vámkezelési díjat is kell fizetned.

Az új vámkezelés miatt megváltoznak a postai vámügynöki szolgáltatás jelenlegi díjai is. A többi postai díjváltozáshoz hasonlóan, ÁSZF-ben adunk ki közleményt, legkésőbb a díjváltozást megelőző 15. napon. Tervezetten a jelenlegi postai vámügynöki szolgáltatás díjától eltérő, a küldemény értékétől függő, a magánszemélyek számára kedvezőbb, sávos díj lesz július 1-jétől érvényben. Kis értékű (10-20 eurós) küldeményeknél a postai vámkezelési díj töredéke lesz a jelenleg érvényben lévő postai vámkezelési díjnak.Díjelőnyt jelent majd, ha a díjat a vámkezelést követően megküldött postai elektronikus értesítés alapján online fizeted, de lehetőséged lesz arra is, hogy kézbesítés alkalmával utánvételesen egyenlítsd ki.

A pontos díjakat a későbbiekben itt is megtaláljátok.

Egyes külföldi webáruházakban a magyarországi áfát már megrendeléskor kifizetheted, viszont ebben az esetben is - a jogszabályi elvárásoknak megfelelően - vám elé kell állítani az érkezett küldeményed, melyet postai vámkezelési díj fog terhelni.

Mit jelent az automatikus vámkezelés? Mely küldeményeket fogja a Posta automatikusan vámkezelni?

Az automatikus vámkezelés lényege, hogy a Posta a Vámhatóság felé benyújtandó nyomtatványokat a külföldről elektronikusan megkapott adatok birtokában tölti ki, vagyis eltérő ügyfélrendelkezés híján a címzettek közreműködése nélkül lezajlik a magánszemélyeknek szóló küldemények vámkezelése.


Azoknál a küldeményeknél történhet automatikus vámkezelés, amelyeknél valamennyi szükséges adat rendelkezésre áll a vám- árunyilatkozat kitöltéséhez, vámeljárás lebonyolításához, illetve tartalmuk értéke nem haladja meg a 150 eurót, és a küldemény tartalma nem jövedéki termék.

Változnak-e az ajándékként vagy egyéb vámmentességi jogcímen érkező küldeményekre vonatkozó jogszabályi feltételek?

A vámmentességi szabályok nem módosultak (pl. jövedéki termékek továbbra sem vámmentesek). A legfeljebb 45 euró értékű ajándékküldeményekre vonatkozó áfamentesség továbbra is alkalmazható.

Érinti-e a vámszabályok változása a gazdasági társaságok részére érkező küldemények vámkezelését?

Igen. Az egyik legfontosabb változás, hogy 2021. július 1-jétől megszűnik az állandó import vámkezelési megbízás. Azok a gazdasági társaságok, akik eddig állandó megbízás alapján a Postával vámkezeltették küldeményeiket, júliustól kezdve kizárólag eseti jelleggel, küldeményenként nyújthatnak be vámkezelési megbízást, elektronikusan vagy papír alapon. Árutovábbítási megbízás is csak eseti jelleggel adható. Az új eseti megbízási nyomtatvány várhatóan 2021. júliustól tölthető le a posta.hu/vam oldalról. A vámügynöki szolgáltatás díjai is változnak. A júliustól érvényes díjak - kihirdetést követően - ezen az oldalon is elérhetők lesznek.

Mely országokból érkező küldemények után nem kell áfát fizetni?

Nem keletkezik vám- és áfa fizetési kötelezettség az EU tagállamaiból vásárolt áruk magyarországi beérkezését követően. EU tagállamok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország. Észak-Írország egyelőre az EU ÁFA-övezet része maradt, így az onnan érkező áruk után sem kell 2024-ig áfát fizetni.

Ugyanakkor előfordul, hogy a harmadik országból származó áru olyan EU-ban található nemzetközi áru-elosztóközpontból érkezik Magyarországra, ahol annak tényleges vámkezelésére (áfafizetésre, kereskedelmi vámtarifa megfizetésére) még nem került sor. Az ilyen európai elosztóközpontokból érkező küldemények vámkezelését a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában végzik el, az EU-n kívülről érkezett küldemények vámkezelésével azonos módon.

Mi történik a 2021. június 30. előtt rendelt, EU-n kívüli országból érkező árut tartalmazó küldeményekkel?

Amennyiben a küldemény 2021. június 30-ig beérkezik a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba, és a VÁM elé állítás is megkezdődik eddig az időpontig, valamint a NAV engedélyezi a postai kézbesítést, a küldeményt a Posta a július 1-je előtt érvényben lévő jogszabályok szerint kezeli, majd kézbesíti a címzetteknek.Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra (ismerve az EU-n kívülről érkező küldemények átfutási idejét), hogy nagy valószínűséggel a júniusban megrendelt jellemzően Kínából, közönséges levélként érkező áru tartalmú küldemények június 30-ig már nem érkeznek be az országba.