Cikk

  • Nyomtatás
  • Szövegméret

Csomagautomatát tesztel a Magyar Posta

2014. február 7.

A Magyar Posta Zrt. tíz fővárosi és huszonöt vidéki helyszínen elkezdte a csomagautomaták tesztelését.

Az e-kereskedelem bővülésével a Magyar Posta Zrt. stratégiai célja, hogy a csomagküldési piac legjelentősebb szereplőjévé váljon. A Társaság az elmúlt időszakban ezért rugalmasabbá tette a küldeményátvételt, hiszen a postafiók hálózat mellett ma már 125 MOL Posta Ponton - a legtöbb helyen 0-24 órában – átvehetőek a csomagküldemények, de sokat javított az eredményességen, hogy átalakult a csomagtermék portfólió is, illetve igény esetén a nagyobb városokban szombaton is kézbesítjük a csomagokat.

2013-ban, minden eddigi rekordot megdöntve, a Magyar Posta által kezelt csomagküldemények száma csaknem 11,5 millió db volt, amely több mint 10 % százalékos emelkedést jelent az 2012-es évhez képest. A hagyományos háznál történő kézbesítés mellett az alternatív átvevőpontok népszerűségét jól mutatja, hogy a csomagok egynegyedét a Posta a címzettek kérésére már ilyen pontokon kézbesíti.

Az e-kereskedelem folyamatos bővülésével várhatóan a csomagküldési piacon is marad a növekvő trend, éppen ezért a nemzetközi irányokat követve, ugyanakkor a hazai futárcégek közül elsőként, a Magyar Posta Zrt. csomagautomatákat állít üzembe. A tesztidőszak várhatóan áprilisig tart, ezt követően használhatják majd az ügyfelek az automatákat.

csomagautomata-big

A fejlesztés végére – várhatóan júniusra – az automaták alkalmasak lesznek a POS terminálokon keresztül történő bankkártyás fizetésre, így lehetőség lesz csomagfeladásra, valamint az utánvételes csomagok átvételére is.

Budapesten 10, vidéken 25 helyszínen lesznek elérhetőek az automaták: Gödöllő, Érd, Debrecen (2 db automata), Miskolc (2 db automata), Nyíregyháza, Szolnok, Eger, Tatabánya, Szombathely, Veszprém, Sopron, Győr, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Pécs (2 db automata), Szekszárd, Székesfehérvár, Kaposvár, Szeged (2 db automata), Békéscsaba, Kecskemét.